Cykelholdere til Bil, Anhængertræk og bagklap

Cykelholdere til Bil | Anhængertræk & Bagklap

Cykelholder til bil - Anhængertræk, tag og bagklap

Viden om cykelholdere?

Jeg har trawlet markedet for cykelholdere til bil, og har oparbejdet en viden om emnet, som jeg her vil dele med dig, så du kan beslutte hvilken cykelholder, der er rigtig til lige netop dit behov.

Estimeret læsetid: 8 min

Du kan forvente …

…at få en komplet guide til køb af cykelholdere. Herunder de detaljer du skal være opmærksom på, mine erfaringer og test med køb og anvendelse af min nye Thule Cykelholder af typen RideOn og de 10 mest populære og bedste cykelholdere inden for hver deres kategori.

Alle cykeltyper er dækket ind

Artiklen er ”universel” i den forstand, at lige gyldig hvilken cykel(MTB, almindelig- eller landevejscykel) du har behov for at fragte, så klarer alle cykelholdere jobbet fint. Hvad angår elcykler, så er vægten en afgørende faktor for, hvor meget cykelanhængeren kan klare. Derfor er det kun visse modeller, der er godkendt til elcykler - Se cykelholdere godkendt til elcykler

Cykelstativet – En gyserhistorie der endte lykkeligt

Jeg har i de 10+ år jeg har haft mountainbikes, fragtet dem rundt i det ganske danske land, på et cykelstativ af saksetypen fra Basta. Og ja, det er i bund og grund et cykelstativ til bilen, der bedst egner sig til korte ture med 1 cykel. Holdbarheden af en 10 år gammel cykelholder af saksetypen, er i mine øjne tvivlsom(der er vist noget der hedder metaltræthed).

Jeg gav kr. 159,- for sakseholderen, og ”Stativet” har gjort det godt igennem årene. Jeg har haft op til 3 mountainbikes monteret bag på bilen *GYSE*… Men da vi skulle til Fyn og køre Skovhuggeren i sidste måned ved Svendborg, kørte vi over broen i stiv sidevind. DET var scary!

Lige præcis på det tidspunkt var det, at jeg besluttede mig for at investere i en (rigtig) cykelholder. Jeg har gennemtrawlet markedet for cykelholdere til mine mountainbikes, og har ledt vidt og bredt ud fra kriterier som kvalitet, holdbarhed, pris mv.

Grundig research af cykelholdere

Når jeg skal købe på nettet, er jeg grundig i min research. Det betyder ofte ret mange timer foran computeren, med at læse tests og anmeldelser; danske som udenlandske. Al denne viden om cykelholdere, kan jo ligeså godt komme dig til gode. 

Derfor denne artikel om mine erfaringer, overvejelser og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe cykelholder til din MTB, landevejscykel og/eller almindelige cykler.

Cykelholder til 2 eller 3 cykler(eller 4)?

Jeg kan allerede nu godt afsløre at mit valg faldt på Thules RideOn til 3 cykler. Efter jeg fandt den rette kombination af kriterier til mit behov, var mine overvejelser om det skulle være til 2 eller 3 cykler.

Jeg har meget sjældent brug for at fragte 3 cykler, men da det primært er mountainbikes, som er bredere end almindelige cykler og landevejscykler, valgte jeg den store model, så 2 mountainbikes kan monteres i yderpositionerne, så de - gud forbyde det - ikke gnider op ad hinanden.

Jeg fandt Thule RideOn billigst hos Cykelpartner – Du får en grundig gennemgang cykelholderen i detaljer længere nede i artiklen. Men tjek RideOn ud hos Cykelpartner. Jeg gav ca. kr. 1.700 for den, hvilket er en ganske fin pris med mine briller.

Jeg var rigtig meget i tvivl om hvorvidt jeg skulle spendere kr. 800,- ekstra og vælge Thule Euroride 943 til kr. 2.500-. I bagklogskabens klare lys, burde jeg måske have hostet op med de få gryn ekstra.

Det skal dertil siges, at Thule RideOn gør det rigtig rigtig fint inden for mine kriterier, men når jeg skal montere cyklerne, så vil de ikke ”stå stille”. Det gør det lidt bøvlet at få cyklerne på plads. Men altså ikke mere end lidt bøvlet.Cykelholder til anhængertræk

Der findes grundlæggende 2 typer cykelholdere til anhængertræk; Typen hvor cyklerne står på en platform, og typen hvor cyklerne hænger på et stativ af saksetypen.

Platformsholderen til anhængertrækket

Fordelen ved platformen er at den er meget robust, og nogle modeller kan som regel klare flere kilo sammenlignet med saksetypen, hvor cyklerne hænger. Derudover er der en fastmonteret lygtebom, så du ikke skal stå og fedte med montering af bommen.

God afstand mellem cyklerne er en anden af platformsholderens gode egenskaber. Generelt set er der bedre muligheder for at sætte cyklerne, så de ikke gnider op ad hinanden.

En genial ting med platformholderen er at det er muligt, at vippe den med cyklerne monteret. Dette giver nem adgang til bagagerummet uden at du skal have cyklerne af.

En anden fordel er at man kan fragte andre større genstande som barnevogne og mere firkantede ”varer”. Dvs. det er muligt, at udvide dit bagagerum betragteligt.

Bagdele ved platformen er at den fylder en del og er forholdsvis tung. Så medmindre du har et meget stort bagagerum, er det ikke praktisk at have cykelholderen liggende fast i bilen. Det kan også være lidt bøvlet, at montere cyklerne på visse modeller. Jeg har en sakseholder, som ligger fast i bilen til når ungernes cykler skal med.Thule Rideon til anhængertræk

Forhandler: Cykelpartner​

Thule RideOn til 3 cykler er Thules letvægtscykelholder til anhængertrækket.

Den vejer ikke mere end 12 kg. hvilket er meget let for en cykelholder til 3 cykler

Den kan laste 45 kg. så ingen problemer med at have 3 cykler monteret.

Thule RideOn Cykelholder til anhængertræk

  • Vægt: 12 kg
  • Vipbar
  • ​Fast lygtebom
  • Lasteevne 3 cykler og 45 kg
  • Maksimum vægt pr. cykel 17 kg.
  • Ikke godkendt til elcykler

Se flere informationer hos Cykelpartner, der lige nu har Thule RideOn til 3 cykler til kr. 1.699,- (Vejledene pris 2.099,-) - Se den her

(Thule RideOn findes også til 2 cykler)


​Thule VeloCompact 927 Cykelholder

Forhandler: Cykelpartner​

Thules VeloCompact er en mellemmodel, der vejer lidt mere end RideOn ovenfor.

Til gengæld kan den klare hele 60 kg. Cykelholderen har de smarte "gummikroge", der monteres på cyklernes overrør, og holder dem fast i en fin afstand til, at de fleste cykler ikke kommer til at gnide op ad hinanden.

Derudover har holderen gummiremme til at spænde hjulene fast med.

Nemt at montere cyklerne selvom du er alene.

Thule Velocompact 927 Cykelholder til bil
  • Vægt: 19 kg
  • Vipbar
  • ​Fast lygtebom
  • Lasteevne 3 cykler og 60 kg
  • Maksimum vægt pr. cykel 25 kg.
  • Ikke godkendt til elcykler

Se flere informationer hos Cykelpartner, der lige nu har Thule VeloCompact til 3 cykler til kr. 3.099,- (Vejledene pris 3.999,-) - Se den her


Buzzrack Buzzwing 4 - cykelholder til 4 cykler

Forhandler: Cykelpartner​

BuzzRack er et relativt nyt mærke i Danmark. BuzzRack´s cykelholdere har mange smarte funktioner, til en pris der er noget lavere end tilsvarende cykelanholdere fra Thule.

Denne version er en cykelholder til hele 4 cykler​, så du har mulighed for at tage på tur med gutterne eller familien med på cykelferie.

I modsætning til Thules cykelholdere, følger der et låsekabel, så du kan læse cyklerne fast til holderen.

Derudover er BuzzRack sammenklappelig.

BuzzRack BuzzWing Cykelholder til 4 cykler
  • Vipbar
  • ​Fast lygtebom
  • Lasteevne 4 cykler og 60 kg
  • Maksimum vægt pr. cykel 20 kg.
  • Ikke godkendt til elcykler
  • Medfølgende lås

Se flere informationer hos Cykelpartner, der lige nu har BuzzRack BuzzWing cykelholder til 4 cykler til kr. 2.489,- (Vejledene pris 3.199,-) - Se den her


Atera Strada E-Bike ML - Cykelholder til 2 elcykler

Forhandler: Cykelpartner

Atera Strada E-bike cykelholderen kan fragte 2 el-cykler. Cykelholderen er ideel til par, som ferierer eller bare vil ud i naturen og opdage nye steder, uden at skulle være begrænsede i rækkevidde og af terræn.

Atera Strada E-Bike ML Cykelholder til 2 elcykler

Atera Strada er lavet til lange el-cykler, og kan lastes med op til 59 kg. Også denne cykelholder har en tiltfunktion, så det er muligt, at komme til bagagerummet med cykler monteret. Tiltfunktionen udløses super nemt ved en tråd på en pedal.

Det er muligt at låse cyklerne og cykelholderen fast til bilens anhængertræk.

Cykelholderen leveres samlet, så den er lige til at sætte på anhængertrækket. Dette bør du sætte pris på, da det kan være noget bøvlet at samle eksempelvis Thules cykelholdere.

  • Vipbar
  • Fast lygtebom
  • Vægt 16 kg.
  • Lasteevne 2 el-cykler og 60 kg
  • Til lange el-cykler med 23 cm mellem hjulholderne
  • Godkendt til elcykler
  • Medfølgende lås

Se flere informationer hos Cykelpartner, der har Atera Strada cykelholder til 2 el-cykler til kr. 3.895,- (Vejledene pris 4.299,-) - Se den her


Cykelholder af Saksetypen

Fordelen ved saksetypen (også kaldet et cykelstativ til bil) er at den er relativ hurtig og nem at montere på anhængertrækket, og så fylder den ikke særlig meget, så du permanent kan have den liggende i selv et mindre bagagerum. 

Skal du lige have ungernes cykler med hjem fra skolen, er det hurtigt at montere cykelholderen. Flere af saksetypeholderne holder til samme vægt som platformene. 

Cykler en nemme at montere. De skal bare hænges op, og spændes fast.

Bagdelen ved saksetypen er at cyklerne hænger meget tæt op ad hinanden. Så hvis du har en ny ged i stalden, ville jeg nok overveje om en saksetype er den rette.

Den har ikke en fast lygtebom med 3. nummerplade. Dvs. du skal for det første huske, at lygtebommen skal ligge i bilen sammen med sakseholderen.

Derudover kan det være lidt bøvlet, at skulle spænde lygtebommen fast uden på cyklerne.

Husk nu, det er ikke bare ulovligt at køre uden lygtebom med 3. nummerplade, men det udgør også en sikkerhedsrisiko, da de bagvedkørende har svært ved at se bremselysene på din bil. Jeg skal dog ikke sige mig fri for at have kørt uden adskillige gange, men nu ved du det.


No Name (Deluxe?) Saksecykelholder til 2 cykler

Forhandler: Cykelpartner

Cykelholder af saksetypen, som monteres på anhængertrækket. Cykelholderen er af en bedre kvalitet end min 10 år gamle, så jeg ville ikke være helt så nervøs ved at køre med et par almindelige cykler. 

Du spænder cyklerne fast med gummistropper, og cyklerne hviler på en gummi klods, så de ikke bliver ridsede.

Da denne cykelholder dækker for nummerplade og baglys, så skal du huske at have en lygtebom med 3. nummerplade på når du kører.

Cykelstativ Cykelholder
  • Type: 2 cykler
  • Sammenklappelig
  • Vægt 4,7 kg
  • Lille og kompakt, så den kan ligge permanent i bagagerummet

Se flere informationer hos Cykelpartner, der har Cykelstativet til kr. 379,-  Se den her


Thule HangOn cykelholder til 3 cykler

Forhandler: Cykelpartner

Cykelholder af saksetypen, som monteres på anhængertrækket.

Cykelholderen er af langt bedre kvalitet end ovenstående No Name cykelstativ. Her ville jeg ikke være nervøs for at køre med 3 cykler i stiv kuling på Storebæltsbroen.

Personligt ville jeg vælge denne model, så jeg kunne have 2 mountainbikes monteret i yderpositionerne.

Holderen foldes let sammen, men fylder lidt mere i bagagerummet end ovenstående.

Thule Hangon cykelholder 3 cykler
  • Sakseholder til 3 cykler (2 mountainbikes)
  • Sammenklappelig
  • Vægt 7 kg
  • Cykelvægt 15 kg og maks 15 kg. pr. cykel

Se flere informationer hos Cykelpartner, der har Cykelholderen til kr. 799,- Se den her


BuzzRack Buffalo til 4 cykler

Forhandler: Cykelpartner

Cykelholder af saksetypen, som monteres på anhængertrækket.

Buzzrack Buffalo har et par esser i ærmet. Det er muligt at montere op til 4 cykler, men mere vigtigt; den er vipbar!

Denne funktion vil du sætte pris på. Når cyklerne er monteret behøver du ikke afmontere dem for at åbne bagagerummet.

buzzrack buffalo 4 cykelholder
  • Sakseholder til 4 cykler (2+ mountainbikes)
  • Sammenklappelig
  • Anhængertræk
  • 15 kg pr cykel og maksimal vægt på 60 kg
  • Vippebeslag
  • Integreret låsesystem

Se flere informationer hos Cykelpartner, der har Buzzrack Buffalo til kr. 1.399 (vejl: 1.599,-) Se den her


Cykelholder til bagklap

Princippet bag en cykelholder til bagklappen er, at holderen fastgøres til bagklappen med en række remme. Disse remme spændes rundt om bagklappen.

Cykelholderen anbefales dog kun hvis der ikke er andre muligheder. Det kræves dog at du har en bil af hatchback- eller stationcartypen.

Fordelen ved cykelholderen til bagklappen er at du ikke behøver investere i et dyrt anhængertræk til kr. 5.000 og opefter. Du kan altså stadig få en cykelholder til en bil uden træk.

Har du en bil med en lavtsiddende nummerplade og lys, vil det være muligt at slippe for den 3. nummerplade og lygtebommen.

Men det er altså sparsomt med fordele.

Bagdelen ved cykelholden til bagklappen er, at remmene kan slide lakken af din bil.

Når du smider cyklerne op, kan du også i højere grad lave ridser på cyklerne, og så er den ikke så stabil som en holder til anhængertrækket.

Derudover yder den ved tunge belastninger et pres på bagruden og du skal være sikker på, at modellen passer til din bil.

Når du skal til dit bagagerum, skal cyklerne afmonteres, som kan være et irritationsmoment.

Cykelholder til tag

Hvis du har tagbøjler, er en anden mulighed at montere cyklerne på taget. Dette er af mange anset som den bedste måde, at montere cykler til bilen. De dækker ikke for lys eller nummerplade, og du kan selv justere afstanden mellem dem. Til gengæld er det i mine øjne lidt for bøvlet til hverdagen, da det ikke er uden besvær, at skulle løfte en cykel på 10+ kilo op på taget uden at få ridset bilen i samme ombæring.

Skal du på ferie, vil jeg gerne give min stemme med, da den ikke skærmer for udsynet og cyklerne er spændt forsvarligt fast.

Derimod skal du nok sluge et par kameler hvad angår brændstofforbruget.

Er cykelholderen godkendt til Tyskland?

Er cykelholderen godkendt i DK, så er den også godkendt i Tyskland. Det er altså lovligt for en dansker, at køre med en dansk godkendt cykelholder i Tyskland.

Derimod er det ikke nødvendigvis lovligt for en Tysker.

Lygtebom med Nummerplade til Cykelholder

Du skal huske lygtebom med en 3. nummerplade til din cykelholder, hvis holderen er i vejen for lys og/eller nummerplader.

Specielt fordi, de bagvedkørende ikke i tilstrækkelig grad vil kunne se når du bremser. Har du et par lækre landevejscykler eller mountainbikes siddende på cykelanhængeren, vil selv en mindre påkørsel gøre ondt i et blødende cykelhjerte.

Den 3. nummerplade du skal montere på cykelholderen koster kr. 110 + 38 kr. i fragt.

Du kan bestille den 3. nummerplade hos SKAT her

Du finder en lygtebom hos CykelExperten her

Lås til Thules holdere til anhængertrækket

På Thules HangOn, Thule RideOn og Thule EasyBase kan tilkøbes en lås, så du ikke er nødt til at tage cykelholderen af, når du er væk i længere tid.

Da flere af cykelholderne er store, er det ikke lige til at få den ind i et medium størrelse bagagerum.

Jeg har købt en lås, og den gør i hvert fald, at en evt. tyv(forbandede i……) skal bruge væsentlig længere tid, hvis de skal have din cykelholder med sig. Du finder låsen her

MTB Downhill i Østrig på Cykelferie

MTB Downhill i Østrig

MTB Downhill i Østrig på Cykelferie

På MTB cykelferie i de Østrigske Alper

I år gik turen til Østrig med den lille familie, nærmere betegnet Tux i Tyrol. Vi fandt en lejlighed i byen Tux, tæt på Hintertux Gletcheren, hvor vi havde planlagt at skulle stå på sommerski. Da vi var i Thailand i februar, blev det ikke til ski i år, så det skulle vi prøve. Det var en relativ stor succes. Nysne i 3.250 meters højde om sommeren - What´s not to like...?!? 

Derudover var vandring indlagt, og så min personlige favorit; Downhill MTB i Gerlos/Isskogel Bikepark.

Vi havde med vilje ikke taget vores egne mountainbikes med, da udgangspunktet var skituren og en vandreferie. Derudover har Bertram arvet min gamle Scott Scale hardtail, og den er bestemt ikke egnet til downhill kørsel i de Østrigske Alper - Har vi erfaret!

MTB Spor og Leje af MTB i Gerlos

Jeg startede med grundig research ift. hvor man kunne leje mountainbikes med rigeligt med vandring. Her stødte jeg på lidt af en mur, da det første sted ikke ville udleje en fullsuspension MTB til Bert. Det var ligesom det der var kriteriet.

Derudover var sporene omkring Zell Am Ziller ikke "egnet til børn", da de øjensynligt var for hardcore. Vi kørte derfor videre til Gerlos, hvor vi heldigvis fandt MTB Spor i Isskogel Bikepark med de kendte sværhedsgrader blå, rød og sort.

Vi lejede vores mountainbikes i Intersport, hvor bertram fik en Cube Stereo og jeg fik en, for mig ukendt, ​Conway Enduro bike. Begge cykler kostede hver især 35 EURO at leje pr. dag, og havde hhv. 130 mm og 150 mm vandring. Conway´en var en plusbike, med 3" brede dæk i 27,5". Det overraskede mig hvor meget greb de 3" brede Nobby Nic dæk havde.

Vores "Downhill" mountainbikes var top serviceret, og var perfekt sat op til vores vægt.​ Klar anbefaling skal lyde til Intersport i Gerlos der ligger lige ved Isskogel liften.

Sporene var en god blanding af tørre singletracks, lange lange Northshores​ og en god blanding af mudder og kolort

MTB Kolort og Mudder cykelvask

Som det kan fornemmes på nedenstående billede af Berts cykel, så var det nok meget godt, at de blev vasket​ før de skulle i liften

Der var seriøst tryk på "bruseren", som det måske kan fornemmes herunder.

Cykelvaskestation i Gerlos

3x grimme styrt

Bertram tog 3 grimme styrt, men var ved godt mod, da han som jeg, var super begejstret for at køre nedad​ og nedad og nedad. Vi fik kørt 8 gange op med liften, og kørte fra kl 9:00 til 16:30 - SÅ var vi også totalt udmattede.

Selvom pulsen på intet tidspunkt kom over 150, så var det bare hårdt i arme, ben og hele kroppen - Og så var der også adrenalinen, der havde pumpet non-stop i mere end 9 timer - Puha.

Isskogel trails

Sporene var inddelt i blå, røde og sorte spor​

Isskogel Bike Park Trails Map

Herunder ses den længste Northshore jeg nogensinde har set:

Sikkerhedsudstyr

I Intersport​ havde de en cykelhjelm som eneste sikkerhedsudstyr, men ingen benskinner, albuebeskyttere eller rygskjold. Ekspedienten i Intersport var dog venlig at henvise til en anden sportsbutik, hvor vi kunne leje udstyret. Jeg var ret meget i tvivl om, hvorvidt det var de 10 EURO værd at investere i... Men hvor var det godt vi investerede de 75 kr. Bert havde 3 grimme styrt, og fik gennemtestet sikkerhedsudstyret grundigt.

TSG Knæbeskrytter efter styrt

Herover ses knæbeskytteren efter et styrt på asfalt med ca. 30 km/t, hvor han røg gennem et stødhegn - Da var det, jeg lige tænkte en ekstra gang over om det nu var en god idé, at tage ham med ud at køre downhill.

Men knægten var ved godt mod efter en kort trøster.

MTB Cykelhjelm efter styrt

Udstyret blev grundigt gennemtastet!

Er Isskogel Bike Park et besøg værd?

Hell Yeah... Vi var så begejstrede, og var høje den næste uges tid.

Skriv mig en mail omkring dine oplevelser på mountainbike i Østerig eller andre "downhilld områder", og hvor du kan anbefale områder, der bare må besøges - send til peter@mtbsporet.dk​

Alt godt, Peter​

Bedste MTB Hjelm 2016

MTB Hjelme 2017 – Tests af de Bedste Cykelhjelme

Jeg har her samlet 5 forskellige MTB hjelme, der er i toppen i diverse tests og anmeldelser, som online MTB-magasiner og bloggere fra rundt om i Europa har foretaget. Jeg giver mit bud på hvilke, der er bedst, og hvilke kvaliteter de besidder, så du har et godt grundlag for at vælge MTB cykelhjelm.

Shimano Gear til MTB - Bedste Geargrupper til MTB

Shimano Gear til MTB

Shimano Gear til MTB - Bedste Geargrupper til MTB

GUIDE TIL SHIMANO MTB GEAR OG GEARGRUPPER

Jeg har her samlet en liste over de 7 geargrupper, der henvender sig til MTB i Shimanos program.​

Jeg giver dig mit bud på hvilke der er gangbare til Mountainbike, og hvilke kvaliteter de enkelte cykelgear besidder.

Continue Reading
Cube MTB 29

Bedste Cube MTB 29 2017

Bedste Cube MTB mellem 6.000 og 10.000 kr. Er du på udkig efter en ny CUBE mountainbike? Så er du havnet på rette sted! Jeg gennemgår cyklerne fra top til bund, så du har et godt grundlag for at vælge den helt rigtige MTB til dit behov.

Dropper Posts til MTB 2017

Dropper Posts til MTB

Dropper Posts til MTB 2017

Find vej i junglen af dropper posts

Jeg har her samlet 5 Dropper Posts, der er i top i diverse tests, som online MTB-magasiner og bloggere har foretaget.

Jeg finder ud af hvilke dropper sadelpinde, der er bedst, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge Dropper Post/sadelpind til din mountainbike.

Continue Reading
Kædeolie til MTB og Landevej

Kædeolie til MTB i 2017?

Kædeolie til MTB og Landevej

Kædeolie til MTB i 2017? Denne olie skal du vælge!

​Det kan du forvente...

Jeg giver mit bud på hvilke olier, der er bedst, og hvilke kvaliteter de besidder, så du har et godt grundlag for at vælge den rette olie til at smøre cykelkæden med på din mountainbike.

Continue Reading