MTB Sko 2017 | Disse Mountainbike Sko Bør Du Vælge(fordi…)
4.5 (89.47%) 19 votes
Mavic MTB Sko top

Årets Bedste Cykelsko til Mountainbike

Jeg har her samlet 3 forskellige MTB sko, der er helt i top i diverse tests som online MTB-magasiner har foretaget. Jeg giver mit bud på hvilke, der er bedst, og hvilke kvaliteter de besidder, så du har et godt grundlag for at vælge MTB sko.

Estimeret læsetid: 4 minutter

Leder du efter MTB Vinterstøvler til den kolde tid? Jeg har skrevet en uddybende artikel om mine erfaringer og samlet de, efter min vurdering, 6 bedste MTB Vinterstøvler  2017/-18 har at byde på.

PS: Jeg har lige selv købt Mavic Rush Pro, og de sidder som fod i hose på mig. Jeg valgte 1 nummer større end hvad jeg bruger i almindelige sko – Så skal jeg bare have dem ud til test 🙂

OBS: Du kan lige nu få Mavics Rush Pro mountainbikesko med 50% rabat hos Cykelpartner – Yderst anbefalelsesværdig sko! Tjek den ud her.

Derfor skal du vælge kliksko…!

Mavic MTB Klampe

I denne artikel tager jeg udgangspunkt i kliksko, da kliksko i mine øjne er det rette til MTB under danske forhold.

Kliksko gør for det første, at du ikke falder af pedalen og skrammer skinneben, og så giver de fuld kontrol med cyklen. Ydermere kan du overføre væsentlig mere energi, da du samtidig kan ”trække” pedalerne rundt.

Fordelen er her, at du kan benytte flere muskler og dermed overføre mere energi til cyklen.

Derudover giver det mere greb, da du ikke så ofte skal op at stå i pedalerne, som giver rykvise tråd. Du kan bare sidde og spinne på pedalerne, så grebet hele tiden er maksimalt.

Forskellige typer af mountainbike sko

Jeg har i denne artikel valgt, at fokusere på XC/Single Track/Cross Country sko, da disciplinen er klart mest udbred i Dammark. 97% af de MTB spor, der findes i Danmark er Single Track. Sporene er kendetegnet ved at være forholdsvis flade og uden store sten, som kan flænse dæk og cykelsko(eller hud). Derfor behøver skoene til danske forhold, ikke at være så kraftige, da der ikke er behov herfor.

Resultatet er meget lette sko, hvor de fleste har en meget stiv sål i enten carbon(kulfiber) eller en mere fleksibel nylon. Der er fordele og ulemper ved begge materialer. En carbonsål overfører meget mere af energien, men er sværere at gå i, da sålen ikke giver sig en tøddel.

Nylonsålen er derimod ”rigtig” fin at gå i, men energien overført til mountainbiken, er mindre.

Der er flere forskellige kompositmaterialer, som er en blanding af eksempelvis carbon og nylon eller andre mere eller mindre eksotiske materialer. Disse kombinationer forsøger, at komme med et kompromis mellem den meget stive sål, som så tilføjes lidt fleksibilitet.

Kører du lange ture med for bløde såler, kan du opleve at dine fødder begynder at sove. Grunden til at fødderne begynder at sove, er at klikpedaler, generelt har en meget lille trædeflade i forhold til almindelige platform pedaler. Det vil sige, at trykket er koncentreret til den forreste trædepude. Det er derfor vigtigt, at vælge de rette MTB sko alt efter kørselsmønster.

MTB Motionsløb

Kører du cykelløb eller træner du?

Hvis du kører træningsture eller motionsløb, behøver du ikke nødvendigvis cykelsko, der har en pris i den høje ende med carbonsåler – Du skal dog ikke partout gå efter prisen, men kan bruge billigere alternativer.

Du skal dog være opmærksom på, at kører du i længere tid(+1,5t), er det muligt, at dine fødder vil begynde at sove. Så kan det altså godt svare sig, at investere i sko med carbonsåler.

Hvis du derimod kører løb og træner seriøst, kommer du ikke uden om sko der har carbonsål eller en komposit sål.

Mavic Rush Pro MTB Sko 2017 – SPAR 50% nu!

Se billeder og info hos forhandleren

mtb cykelsko Mavic Rush Pro-headPlus: Stiv MTB sko, høj komfort, lækre detaljer, reflekser, lav vægt

Minus: Mønster ikke imponerende

Mavic Rush Pro

Lige siden franske Mavic trådte ind på scenen for MTB sko, har de imponeret med deres højtråbende farver og fine kvaliteter.

Vægt

Mavic Rush er udviklet til løb, så den er forholdsvis let – Skoen vejer 375 gram, og er derfor velegnet til at køre løb, langt og længe med.

Komfort

Crossmax er komfortabel nok, til at du kan anvende den til praktisk talt alle disciplinger.

Skoen er velegnet til heldagstræning og til løb, da den har en formstøbt indersål som Mavic kalder Ergo 2D. Ergo 2D er en teknologi, der former sig efter din fod, ligesom formstøbte skistøvler; bare uden at de skal varmes op. Mavic opnår denne egenskab gennem et patenteret materiale, der former sig efter din fod, for max komfort.

mavic rush pro cykelskoGrebet er i den lave ende, grundet få knopper og knapt så dybt mønster. I forhold til at skoene har carbonsåler, er de relativt nemme at gå i. Skoene er til let regn og mudder. Men kan selvfølgelig bruges til alle andre discipliner.

Skoene er kompatible med alle de mest gængse klikpedalsystemer til MTB. Eksempelvis den meget udbredte SPD-type. Og selvsagt også Mavics eget klikpedalsystem

Er du også interesseret i MTB pedaler, så finder du et stort udvalg her; cykelpedaler med en større trædeflade, kan modvirke sovende fødder.

Skoene har pløs i formstøbt EVA Skum, der tillader foden at ånde, og er samtidig vandtæt – Lidt ligesom Goretex. Du vil blive glad for de 2 velcro spænder kombineret med det store spænde øverst på skoen. Spændet kan spændes ind i stil med skistøvler for nu at blive i analogien.

Skoen holder foden i et jerngreb uden at være ukomfortabel. Du vil specielt få gavn af den faste ”montering” når du trækker i pedalerne. De fleste fødder vil finde sig rigtig godt tilpas i Mavic Rush Pro. Det skal dog lige bemærkes, at skoene henvender sig til almindelige fødder og smalle fødder – Har du meget brede fødder er dette ikke skoen for dig!

Det er normalt, at man skal have 1 størrelse større cykelsko end du bruger i almindelige sko. Se en størrelsesguide for Mavic cykelsko her

Kraftoverførsel

Kraftoverførslen er på Mavic Crossmax cykelsko, helt i top takket være en komposit carbon sål. Følelsen er vældig direkte og kommer man fra en blødere cykelsko, er der en mærkbar forskel. Der findes stivere sko, men ikke så komfortable som denne. Alt er jo, når det kommer til stykket, et kompromis mellem mange forskellige faktorer.

DesigndetaljerMavic Rush mountainbike sko hvid sort rød

Designet af Mavics sko, har altid delt vandene. Denne sko er dog meget nedtonet i designdetaljerne i forhold til Mavics generelle sprudlene designstil. Mavic Rush er dog i den mindre flamboyante ende af Mavics skala.

De er dog ikke deciderede kedelige, med deres hvide og sorte farvekombination, krydret med røde detaljer og det gule logo med M´et.

Designet er krydret med diverse reflekser, så du bliver set når du kører til og fra sporet.

Opsummering

Plus: Stiv MTB sko, høj komfort, lækre detaljer, reflekser, lav vægt

Minus: Mønster ikke imponerende

OBS: Normale til smalle fødder

UDSALG: Nedsat fra 1.099,- til 549,-

Forhandler af Mavic Rush Cykelsko

Opdatering – Jeg har selv købt Mavic Rush Pro Cykelsko, og de passer som fod i hose. De er virkelig komfortable i forhold til mine Scott cykelsko. Jeg har valgt dem i et nummer større end jeg bruger i almindelige sko, og det er perfekt. Har du meget brede fødder, er denne sko ikke for dig!

Mavic Rush Pro Peter juul

Se mere og køb skoen her hos Cykelpartner

Lake MX175 MTB Sko

Lake MX175 MTB Sko

Plus: Høj komfort, dybt mønster og godt greb, god værdi for pengene

Minus: Ingen reflekser, metalpigge medfølger ikke

Se flere billeder og info hos forhandleren

LakeMX175

Lake er et mærke, der blev etableret i 1982 i Illinois USA. Lake er kendt for deres hårde vintre, og dermed kom de frem på deres vinter cykelsko. Siden har Lake udvidet programmet til cykel cross og MTB sko.

Lake MX175 har høstet megen anerkendelse fra de fleste MTB Magasiner. Blandt andet er detaljer som at ydersålen er overtrukket med gummi, så det er nemmere at stå fast på rødder og sten.

Mønsteret er groft, med 2 metalpigge i fronten(tilkøb), så du nemt kan finde fodfæste mens du ”kravler” op ad bakkerne.

Vægt, design og komfortLake MX175 Rød MTB Sko

Sålerne er lavet i glasfiber og hver sko vejer 422 gram, og er derfor en smule tungere end Mavic Tempo. De henvender sig da også til kørere, der træner mest og kører motionsløb i ny og næ.

MX175 har et fantastisk spændesystem, som Lake kalder BOA. Systemet sikrer, at du ikke får lukket for blodtilførslen ved at overspænde skoen. Rent praktisk er det et drejehjul, der spænder en carbonforstærket snor/wire. Det er muligt, at spænde skoen i meget små inkrementer, så du får den bedste pasform.

Skoene er til den varme side, så du kan køre uden neoprenovertræk senere på sæsonen. Se her for en tidligere artikel om Vinterstøvler til MTB.

Skoene kommer i to farver; sort og rød. Hvor den sorte er meget sort og en smule anonym, er den røde virkelig højtråbene.

Herunder ser du en Hollandsk video, som meget godt viser skoen. Det er ikke mange der kan forstå hollandsk på nær hollændere. Du kan i det mindste få en bedre fornemmelse for designet af skoen.

Video af Lake MX175

Skoene er I den dyre ende, men der er rigtig fin value for money.

Plus: Høj komfort, dybt mønster og godt greb, god værdi for pengene

Minus: Ingen reflekser, metalpigge medfølger ikke

OBS: Normale til smalle fødder(skoene findes i en bred version)

Du finder skoen hos Cykel Partner her

Shimano MTB SH-M08

Plus: Lette og komfortable, god pasform med lykkesystemet, indersål og ydersål, godt greb grundet gummibelægning

Minus: Ej vandtæt men vandafvisende

Se flere billeder og info hos forhandleren

Shimano cykelsko er meget populære I Danmark. Designet af deres sko er afdæmpet og går til de fleste cykler og ryttertøj.

Shimano SH-M089 er en af de billigste cykelsko, som Shimano laver, men dette lader sig ikke skinne igennem.

Vægt

Skoen er solidt bygget, men vægten er lavere end de to andre sko. SH-0089 er en fjervægter på kun 344 gram. Forskellen er ikke så stor i gram, men da cykelskoen(ligesom hjulene) bidrager med øget vægt til den roterende masse, vil deres vægt som minimum fordobles. Se en fin lille artikel om den roterende masse her.

Komfort og Design

Shimano har med SH-089 bygget en mountainbike sko, der er mere robust med stærkere materialer end de resterende sko i denne artikel. Modellen kommer i sort og i hvid. Den hvide vil nok være lidt for sart til alt andet end knastørre spor.

Shimano MTB SH M089 Hvid MTB Sko

Spændesystemet tæller 2 velcrospænder, som vender hver deres vej. Jeg vil tro, at det giver et mere “lige træk”. Derudover har skoen et justerbart spænde, som er standard på mange nye cykelsko.

Indersålen er formstøbt, så næsten lige meget hvilken fodform du har, vil du kunne finde dig til rette i denne sko.

Ydersålen er overtrukket med et lag gummi, for bedre grib på rødder og sten, og materialerne af overskoen er opbygget af syntetisk læder, men fordelen af skoen i mesh for god ventilation.

Klampen, der får skoen til at sidde fast på klikpedalen, er trukket helt ind i skoens mønster, så klampen ikke rammer på, når du går. Jeg har personligt Scott MTB sko, som ikke dækker klampen helt, og jeg har ædt mig gennem flere klamper på den bekostning.

Kraftoverførsel

Shimano MTB SH M089 Stivhed

Her en meget fin illustration af hvor stiv skoen er. Vægten er for et par sko(2 stk.)

Skoen er opbygget med en glasfiberforstærket polyamid ydersål; et materiale der bliver brugt i biler, til skudsikre veste og i rumfartsindustrien, for sine gode egenskaber– Egenskaber, der lægger sig op af egenskaberne for carbonsåler, men med lidt mindre vridningsstabilitet.

Skoene er I den billige ende, men skoen er til prisen meget overbevisende.

Plus: Lette og komfortable, god pasform med lykkesystemet, indersål og ydersål, godt greb grundet gummibelægning

Minus: Ej vandtæt men vandafvisende,

OBS: Skoene er små i størrelserne, så bestil et nummer større end du normalt bruger – Cykelpartner

Se mere information og størrelser på Shimano MTB SH-M089 hos Cykelpartner