MTB Sko 2018 | Disse Mountainbike Sko Bør Du VÌlge
4.7 (94.44%) 36 votes
Mavic MTB Sko top

Årets Bedste Cykelsko til Mountainbike

Jeg har her samlet 3 forskellige MTB sko, der er helt i top i diverse tests som online MTB-magasiner har foretaget. Jeg giver mit bud pü hvilke, der er bedst, og hvilke kvaliteter de besidder, sü du har et godt grundlag for at vÌlge MTB sko.

Estimeret lĂŚsetid: 8 minutter

Leder du efter MTB Vinterstøvler til den kolde tid? Jeg har skrevet en uddybende artikel om mine erfaringer og samlet de, efter min vurdering, 6 bedste MTB Vinterstøvler  2017/-18 har at byde pü.

Derfor skal du vĂŚlge kliksko…!

Mavic MTB Klampe

I denne artikel tager jeg udgangspunkt i kliksko, da kliksko i mine øjne er det rette til MTB under danske forhold.

Kliksko gør for det første, at du ikke falder af pedalen og skrammer skinneben, og så giver de fuld kontrol med cyklen. Ydermere kan du overføre væsentlig mere energi, da du samtidig kan ”trække” pedalerne rundt.

Fordelen er her, at du kan benytte flere muskler og dermed overføre mere energi til cyklen.

Derudover giver det mere greb, da du ikke sĂĽ ofte skal op at stĂĽ i pedalerne, som giver rykvise trĂĽd. Du kan bare sidde og spinne pĂĽ pedalerne, sĂĽ grebet hele tiden er maksimalt.

Forskellige typer af mountainbike sko

Jeg har i denne artikel valgt, at fokusere pü XC/Single Track/Cross Country sko, da disciplinen er klart mest udbred i Dammark. 97% af de MTB spor, der findes i Danmark er Single Track. Sporene er kendetegnet ved at vÌre forholdsvis flade og uden store sten, som kan flÌnse dÌk og cykelsko(eller hud). Derfor behøver skoene til danske forhold, ikke at vÌre sü kraftige, da der ikke er behov herfor.

Resultatet er meget lette sko, hvor de fleste har en meget stiv sül i enten carbon(kulfiber) eller en mere fleksibel nylon. Der er fordele og ulemper ved begge materialer. En carbonsül overfører meget mere af energien, men er svÌrere at gü i, da sülen ikke giver sig en tøddel.

Nylonsålen er derimod ”rigtig” fin at gå i, men energien overført til mountainbiken, er mindre.

Der er flere forskellige kompositmaterialer, som er en blanding af eksempelvis carbon og nylon eller andre mere eller mindre eksotiske materialer. Disse kombinationer forsøger, at komme med et kompromis mellem den meget stive sül, som sü tilføjes lidt fleksibilitet.

Kører du lange ture med for bløde süler, kan du opleve at dine fødder begynder at sove. Grunden til at fødderne begynder at sove, er at klikpedaler, generelt har en meget lille trÌdeflade i forhold til almindelige platform pedaler. Det vil sige, at trykket er koncentreret til den forreste trÌdepude. Det er derfor vigtigt, at vÌlge de rette MTB sko alt efter kørselsmønster.

MTB Motionsløb

Kører du cykelløb eller trÌner du?

Hvis du kører træningsture eller motionsløb, behøver du ikke nødvendigvis cykelsko, der har en pris i den høje ende med carbonsåler – Du skal dog ikke partout gå efter prisen, men kan bruge billigere alternativer.

Du skal dog vÌre opmÌrksom pü, at kører du i lÌngere tid(+1,5t), er det muligt, at dine fødder vil begynde at sove. Sü kan det altsü godt svare sig, at investere i sko med carbonsüler.

Hvis du derimod kører løb og trÌner seriøst, kommer du ikke uden om sko der har carbonsül eller en komposit sül.

NedenstĂĽende video viser hvordan du skal montere klamperne:

Mavic Crossride SL

Se billeder og info hos forhandleren

Mavic Crossride SL MTB SkoPlus: Stiv MTB sko, høj komfort, lÌkre detaljer, lav vÌgt

Minus: Ikke rigtig noget – MĂĽske er mønsteret i underkanten pĂĽ de rigtig mudrede dage

Mavic Crossride SL

Lige siden franske Mavic trüdte ind pü scenen for MTB sko, har de imponeret med deres højtrübende farver og fine kvaliteter.

VĂŚgt

Mavic Crossride er udviklet til løb, så den er forholdsvis let – Skoen vejer 340 gram, og er derfor velegnet til at køre løb eller træning, langt og længe med.

Komfort

Crossride er komfortabel nok, til at du kan anvende den til praktisk talt alle disciplinger.

Skoen er velegnet til heldagstrÌning, da den har en formstøbt indersül som Mavic kalder Ergo 3D Ortholite. Ergo 3D er en teknologi, der former sig efter din fod, ligesom formstøbte skistøvler; bare uden at de skal varmes op. Mavic opnür denne egenskab gennem et patenteret materiale, der former sig efter din fod, for max komfort.

Mavic Crossride SL MTB Sko SülGrebet er i den lave ende, grundet fü knopper og knapt sü dybt mønster.

I forhold til at skoene har carbonsĂĽler, er de relativt nemme at gĂĽ i.

Skoene er kompatible med alle de mest gĂŚngse klikpedalsystemer til MTB. Eksempelvis den meget udbredte SPD-type.

Skoene har pløs i formstøbt EVA Skum, der tillader foden at ånde, og er samtidig vandtæt – Lidt ligesom Goretex. Du vil blive glad for de 2 velcro spænder kombineret med det store spænde øverst på skoen. Spændet kan spændes ind i stil med skistøvler.

Skoen holder foden i et jerngreb uden at være ukomfortabel. Du vil specielt få gavn af den faste ”montering” når du trækker i pedalerne. De fleste fødder vil finde sig rigtig godt tilpas i Mavic Crossride SL.

Det er normalt, at man skal have 1 størrelse større cykelsko end du bruger i almindelige sko. Se evt. en størrelsesguide  for Mavic cykelsko i bunden.

Kraftoverførsel

Kraftoverførslen er pü Mavic Crossride cykelsko, helt i top takket vÌre en komposit carbon sül. Følelsen er vÌldig direkte og kommer man fra en blødere cykelsko, er der en mÌrkbar forskel. Der findes stivere sko, men nok ikke sü komfortable som denne. Alt er jo, nür det kommer til stykket, et kompromis mellem mange forskellige faktorer.

Designdetaljer

Designet af Mavics sko, har altid delt vandene. Denne sko er dog meget nedtonet i designdetaljerne i forhold til Mavics generelle sprudlene designstil. Mavic Crossride SL er dog i den mindre flamboyante ende af Mavics skala.

De er dog ikke deciderede kedelige, med deres smagfulde sorte og hvide farvekombination, krydret med gule detaljer og det gule logo med M´et.

Designet er krydret med diverse reflekser, sü du bliver set nür du kører til og fra sporet.

Specifikationer

 • Farve: Sort
 • VĂŚgt: 340 gram (str. 42 2/3)
 • Kompatibel med stort set alle MTB-klamper
 • OrthoLiteÂŽ skum
 • ContagripÂŽ
 • EVA mellemsĂĽl
 • Åndbar
 • Reflekterende detaljer

Pris

Pt. stĂĽr skoene til 849,- nedsat fra 999,-

Se mere her hos Cykelpartner

Mavic Sequence XC Elite – Dame MTB sko

Se billeder og info hos forhandleren

Se udvalget af dame specifikke MTB Sko her

Plus: Damespecifik MTB Sko!  Ergostrap, mønsterdybte og lav vÌgt

Mavic Sequence XC

Mavic har imponeret med deres højtrübende farver og fine kvaliteter siden de trüdte ind pü markedet for MTB Sko.

Med Sequence XC Elite, har Mavic dog nedtonet de højtrübende farver, til en nÌsten anonym sort/brun farve.

Personligt synes jeg det er en flot underspillet farve, som vil gĂĽ til alle cykler og farver.

VĂŚgt

Mavic Sequence vejer kun 295 gram pr. sko, hvilket er vĂŚsentligt mindre end en tilsvarende herremodel.

Komfort

Med Qua Ergo Strap systemet er skoen super komfortabel.

Systemet er en elastik, der spĂŚndes over foden, og kan justeres i flere indstillinger.

Mavic har deres eget system, som de kalder Mavic Ergo Dial. Systemet fungere pĂĽ samme mĂĽde som BOA, og er en ekstremt holdbar wire, der fungerer ved at man drejer pĂĽ et hjul og skoen sĂĽ spĂŚndes.

Systemet sørger for at fordele trykket pü foden, sü du har en ligelig blodtilførsel. Systemet forebygger desuden sovende fødder.

Nür du er fÌrdig med at køre, skal du bare trÌkke ud i hjulet og skoen løsnes.

Sequence er komfortabel nok, til at du kan anvende den til praktisk talt alle discipliner, som cykelløb og trÌning.

Skoen er velegnet til heldagstrÌning, da den har en formstøbt indersül som Mavic kalder Ergo 3D Ortholite. Ergo 3D er en teknologi, der former sig efter din fod, ligesom formstøbte skistøvler; bare uden at de skal varmes op.

Grebet er i den høje ende, grundet et dybt mønster, og da skoene er bygget til klikpedaler af typen SPD, er de kompatible med alle klamper.

Skoen holder foden i et jerngreb uden at være ukomfortabel. Du vil specielt få gavn af den faste ”montering” når du trækker i pedalerne.

Det er normalt, at man skal have ½ størrelse større cykelsko end du bruger i almindelige sko. Se evt. en størrelsesguide for Mavic cykelsko i bunden.

Specifikationer

 • Farve: Sortbrun
 • VĂŚgt: ca. 295 pr. sko i str. 5,5
 • IndersĂĽl:OrtholiteÂŽ
 • YdersĂĽl:ContagripÂŽ
 • Endofit™-pløs
 • Mavic Ergo Dial QR
 • Ergo Strap
 • Kompatibel med alle MTB-padalsystemer

Pris

OBS: Skoene er udviklet til damer!

Pt. stĂĽr skoene til 975,- nedsat fra 1.199,-

Se mere her hos Cykelpartner

PS: Se udvalget af dame specifikke MTB Sko her

Sidi Defender MTB/Trail/Enduro

Se billeder og info hos forhandleren

Sidi Defender OrangePlus: Stiv MTB/trail-sko, høj komfort, lÌkre detaljer, lav vÌgt

Minus: Hmmm…. MĂĽske at den ikke er sĂĽ stiv 😉

Sidi Defender

Lige siden Italienske Sidi trĂĽdte ind pĂĽ markedet for MTB sko, har de imponeret. Her har de kreeret en sko, der ikke bare ser godt ud, men ogsĂĽ har nogle fede detaljer.

Design

Lad os tage det oppefra og ned: Skoen er asymetrisk i sit design. Det vil sige at den er nÌsten lige sü høj som en støvle pü indersiden, og lavere som en almindelig MTB sko pü ydersiden. Hvilket betyder at du ikke slür din knyst.

Snøremekanismen er som de fleste nyere sko, med det patenterede BOA system, hvor der bare drejes pĂĽ et hjul, og nĂĽr du skal have dem af i en fart, sĂĽ hiver du bare i hjulet – Foran pĂĽ skoen er der en velcro strop.

Og hold nu k… hvor synes jeg designet er fedt. Jeg fĂĽr dog nok ikke lov til at købe disse sko til min samling, medmindre jeg skiller mig af med et par stykker af mine efterhĂĽnden mange par MTB sko 😉

Materialer

Sidi Defender er opbygget i Politex, som er et materiale der er naturvenligt og meget slidstÌrkt. Sülen er lavet af en gummiblanding, som sørger for at mudder ikke hÌnger sü godt fast, og bliver i skoven hvor det hører til.

Komfort

Defender er qua sit trailish design komfortabel nok, til at du kan anvende den til praktisk talt alle disciplinger.

Derudover er skoen med standard kliksystemet til SPD, sĂĽ du kan bruge dine eksisterende klamper.

Skoen holder foden i et jerngreb uden at vĂŚre ukomfortabel, og du vil specielt fĂĽ gavn af den “faste” montering nĂĽr du trĂŚkker i pedalerne.

OBS: Det er normalt, at man skal have 1 størrelse større cykelsko end du bruger i almindelige sko. Se evt. en størrelsesguide for Sidi cykelsko i bunden her.

Specifikationer

 • Farve: Sort/orange
 • MTB-cykelsko
 • Kompatibel med 2-huls SPD-klamper
 • Techno-3 spĂŚnde
 • Ydre materiale: Politex

Pris

Pt. stĂĽr skoene til 1.199,- nedsat fra 1.599,-

Se mere her hos Cykelpartner

Sidi Drako Carbon MTB cykelsko

Se billeder og info hos forhandleren

Sidi Drako Carbon MTB Sko

Sidi Drako

Sidi har imponeret siden de trĂĽdte ind pĂĽ markedet for MTB sko.

Drako er en af de dyreste MTB sko, i Sidis program af cykelsko til mountainbike. Og det er forstüeligt. Skoene er spÌkket med lÌkre detaljer som et ydre der virkelig gør brug af Sidis leg med farver, har lÌkre detaljer og reflekser de rette steder.

Leva Caliper er et justeringsspÌndesystem ala BOA, der fordeler trykket jÌvnt over hele forfoden. Dette sikrer dig mod sovende fødder, som er et problem for mange MTB´ere.

Derudover har skoen et patenteret system, som SIDI kalder Techtro-3.  Techtrosystemet er ligesom Mavics Ergo Lite click spÌnde, og fungerer ligesom en skistøvle, hvor du kan spÌnde eller løsne skoen mens du kører.

Specifikationer

 • VĂŚgt: 350 gram pr. sko
 • Gummisnude
 • Kompatibel til MTB-klamper
 • Techno-3 – spĂŚnde
 • Udskiftelige trĂŚdeblokke
 • Heel retention device
 • ForstĂŚrket hĂŚlkappe
 • Ydre materiale: Techpro
 • SĂĽl: MTB SRS Carbon-ground

Pris

Pt. stĂĽr skoene til 2.299 – nedsat fra 3.299,-

Se mere her hos Cykelpartner

Shimano MTB SH-XC700 SPD

Shimano MTB Sko - SH-XC700 SPD cykelsko

Plus: Lette og komfortable, lukkesystemet, indersĂĽl og ydersĂĽl, godt greb grundet gummibelĂŚgning fra Michelin

Minus: Ej vandtĂŚt men vandafvisende

Se flere billeder og info hos forhandleren

Shimano cykelsko er meget populÌre I Danmark. Designet af deres sko er afdÌmpet og gür til de fleste cykler og ryttertøj.

Shimano XC700 er en af de dyreste cykelsko, som Shimano laver, og dette lader sig skinne igennem.

VĂŚgt

Skoen er solidt bygget, men vÌgten er lavere end de to andre sko. XC700 er en fjervÌgter pü kun 335 gram. Forskellen er ikke sü stor i gram, men da cykelskoen(ligesom hjulene) bidrager med øget vÌgt til den roterende masse, vil deres vÌgt som minimum fordobles. Se en fin lille artikel om den roterende masse her.

Komfort og Design

Shimano har med XC700 bygget en mountainbike sko, der er mere robust med stĂŚrkere materialer end de resterende sko i denne artikel.

SHIMANO MTB Sko sĂĽl - ESHXC7OC430SL00

SpÌndesystemet er af BOA typen, som vi kender det fra Bl.a. Scott og Lake MTB sko. Du drejer simpelthen bare pü et hjul, og et par wires sørger for at skoen sidder tÌt til foden, uden at vÌre det mindste ukomfortable.

Derudover har skoen et klassisk velcrospĂŚnde ude i spidsen.

Indersülen er formstøbt, sü nÌsten lige meget hvilken fodform du har, vil du kunne finde dig til rette i denne sko.

YdersĂĽlen er overtrukket med et lag gummi, for bedre grib pĂĽ rødder og sten, og materialerne af overskoen er opbygget af syntetisk lĂŚder – Shimano kunne selvfølgelig ikke finde pĂĽ, at sĂŚlge en sko der ikke er ĂĽndbar.

Klampen, der für skoen til at sidde fast pü klikpedalen, er trukket helt ind i skoens mønster, sü klampen ikke rammer pü, nür du gür. Jeg har personligt Scott MTB sko, som ikke dÌkker klampen helt, og jeg har Ìdt mig gennem flere klamper pü den bekostning.

Kraftoverførsel

Skoen er opbygget med en carbonsĂĽl, og omrĂĽdet ved midtersĂĽlen er forstĂŚrket for optimal stivhed. Her fĂĽr du en MTB sko med mange egenskaber, til sport og konkurrencebrug.

Skoene er I den middeldyre ende, men skoen er til prisen meget overbevisende.

Specifikationer

 • Farve: Sort med blĂĽ detaljer
 • VĂŚgt: 670 gram/par (Størrelse 42)
 • BOA IP1 lukninger med power zone
 • 1 front velcro lukning
 • Kompatibel med SPD klamper og andre typer MTB klamper
 • Overdel: Syntetisk lĂŚder
 • IndersĂĽl: Formstøbt
 • YdersĂĽl: LetvĂŚgt med carbon forstĂŚrket midter sĂĽl
 • Eksklusiv Michelin gummi mønster (Optimal til at slippe mudder)

Pris

Du finder Shimano XC700 til 1.219.- Nedsat fra 1.499,

Se mere information og størrelser pü Shimano MTB XC700 hos Cykelpartner

Shimano MTB SH-ME500 SPD

Shimano SH-ME500 Spd

Plus: Lette og komfortable, lukkesystem der virker som skistøvler

Minus: Ej vandtĂŚt men vandafvisende

OBS: Kun udvalgte størrelser

Se flere billeder og info hos forhandleren

Hvis du ikke er til lakskodesignet ovenfor, sü laver Shimano ogsü en helt sort model. Denne model er dog udviklet som XC/Trail/Enduro for øje. Det vil sige, at der er en blødere sül, som samtidig er endnu mere komfortabel end skoen ovenfor; SH-XC700.

Sü kører du ikke løb men er motionisten, der kører lidt hyggeture med vennerne, sü er denne sko mere end godkendt.

Komfort

IndersĂĽlen er formstøbt, blød og stødabsorberende. Kraftoverførslen er ikke som SH-XC700, men absolut godkendt! – Dette gennem en ydersĂĽl, der er forstĂŚrket omkring klampen for maksimal kraftoverførsel.

Design

Skoen er “unisex”, hvilket betyder at bĂĽde mĂŚnd og kvinder kan bruge skoen.

Skoen er designet med to almindelige velcrospĂŚnder og et micro justerbar spĂŚnde. Jeg har det pĂĽ mine egne Mavic, og systemet fungerer fortrĂŚffeligt (ja, jeg har mange forskellige sko – jeg er nok det man kan kalde en skooman 😉

I SH-ME500 vil du opleve, at du aldrig bliver for varm. Skoen er nemlig designet med mesh foran, sĂĽ du fĂĽr lidt udluftning.

Shimano cykelsko er meget populÌre I Danmark. Designet af deres sko er afdÌmpet og gür til de fleste cykler og ryttertøj.

VĂŚgt

VĂŚgten er denne artikels højeste, men med sine 360 gram, er den kun marginalt tungere end de 2 andre sko – Ca. 25 gram.

Specifikationer

 • Farve: Sort
 • VĂŚgt: 770 gram/par (str. 40)
 • 2 stk. Cross X velcrolukninger
 • 1 stk. micro justerbar spĂŚnde
 • IndersĂĽl: Formstøbt pude
 • YdersĂĽl: Reinforced polyamide med gummibelĂŚgning
 • Kompatibel med SPD- og flere MTB-klamper

Pris

Skoene lĂŚgger sig prismĂŚssigt lige midt i feltet af disse 3 MTB sko, med et prisskilt pĂĽ kun 899,- Nedsat fra 1.099,-

Se mere information og størrelser pü Shimano MTB SH-ME500 hos Cykelpartner

Peter Juul