MTB Sko 2018 | Disse Mountainbike Sko Bør Du VĂŚlge(fordi…)
4.6 (91.3%) 23 votes
Mavic MTB Sko top

Årets Bedste Cykelsko til Mountainbike

Jeg har her samlet 3 forskellige MTB sko, der er helt i top i diverse tests som online MTB-magasiner har foretaget. Jeg giver mit bud pü hvilke, der er bedst, og hvilke kvaliteter de besidder, sü du har et godt grundlag for at vÌlge MTB sko.

Estimeret lĂŚsetid: 8 minutter

Leder du efter MTB Vinterstøvler til den kolde tid? Jeg har skrevet en uddybende artikel om mine erfaringer og samlet de, efter min vurdering, 6 bedste MTB Vinterstøvler  2017/-18 har at byde pü.

Derfor skal du vĂŚlge kliksko…!

Mavic MTB Klampe

I denne artikel tager jeg udgangspunkt i kliksko, da kliksko i mine øjne er det rette til MTB under danske forhold.

Kliksko gør for det første, at du ikke falder af pedalen og skrammer skinneben, og så giver de fuld kontrol med cyklen. Ydermere kan du overføre væsentlig mere energi, da du samtidig kan ”trække” pedalerne rundt.

Fordelen er her, at du kan benytte flere muskler og dermed overføre mere energi til cyklen.

Derudover giver det mere greb, da du ikke sĂĽ ofte skal op at stĂĽ i pedalerne, som giver rykvise trĂĽd. Du kan bare sidde og spinne pĂĽ pedalerne, sĂĽ grebet hele tiden er maksimalt.

Forskellige typer af mountainbike sko

Jeg har i denne artikel valgt, at fokusere pü XC/Single Track/Cross Country sko, da disciplinen er klart mest udbred i Dammark. 97% af de MTB spor, der findes i Danmark er Single Track. Sporene er kendetegnet ved at vÌre forholdsvis flade og uden store sten, som kan flÌnse dÌk og cykelsko(eller hud). Derfor behøver skoene til danske forhold, ikke at vÌre sü kraftige, da der ikke er behov herfor.

Resultatet er meget lette sko, hvor de fleste har en meget stiv sül i enten carbon(kulfiber) eller en mere fleksibel nylon. Der er fordele og ulemper ved begge materialer. En carbonsül overfører meget mere af energien, men er svÌrere at gü i, da sülen ikke giver sig en tøddel.

Nylonsålen er derimod ”rigtig” fin at gå i, men energien overført til mountainbiken, er mindre.

Der er flere forskellige kompositmaterialer, som er en blanding af eksempelvis carbon og nylon eller andre mere eller mindre eksotiske materialer. Disse kombinationer forsøger, at komme med et kompromis mellem den meget stive sül, som sü tilføjes lidt fleksibilitet.

Kører du lange ture med for bløde süler, kan du opleve at dine fødder begynder at sove. Grunden til at fødderne begynder at sove, er at klikpedaler, generelt har en meget lille trÌdeflade i forhold til almindelige platform pedaler. Det vil sige, at trykket er koncentreret til den forreste trÌdepude. Det er derfor vigtigt, at vÌlge de rette MTB sko alt efter kørselsmønster.

MTB Motionsløb

Kører du cykelløb eller trÌner du?

Hvis du kører træningsture eller motionsløb, behøver du ikke nødvendigvis cykelsko, der har en pris i den høje ende med carbonsåler – Du skal dog ikke partout gå efter prisen, men kan bruge billigere alternativer.

Du skal dog vÌre opmÌrksom pü, at kører du i lÌngere tid(+1,5t), er det muligt, at dine fødder vil begynde at sove. Sü kan det altsü godt svare sig, at investere i sko med carbonsüler.

Hvis du derimod kører løb og trÌner seriøst, kommer du ikke uden om sko der har carbonsül eller en komposit sül.

Mavic Crossride SL Elite

Se billeder og info hos forhandleren

Mavic Crossride SL Elite MTB Sko til MountainbikePlus: Stiv MTB sko, høj komfort, lÌkre detaljer, lav vÌgt

Minus: Mønster ikke imponerende

Mavic Crossride SL Elite

Lige siden franske Mavic trüdte ind pü scenen for MTB sko, har de imponeret med deres højtrübende farver og fine kvaliteter.

VĂŚgt

Mavic Crossride er udviklet til løb, så den er forholdsvis let – Skoen vejer 375 gram, og er derfor velegnet til at køre løb eller træning, langt og længe med.

Komfort

Crossride er komfortabel nok, til at du kan anvende den til praktisk talt alle disciplinger.

Skoen er velegnet til heldagstrÌning, da den har en formstøbt indersül som Mavic kalder Ergo 3D Ortholite. Ergo 3D er en teknologi, der former sig efter din fod, ligesom formstøbte skistøvler; bare uden at de skal varmes op. Mavic opnür denne egenskab gennem et patenteret materiale, der former sig efter din fod, for max komfort.

Mavic Crossride SL Elite MTB Sko MønsterGrebet er i den lave ende, grundet fü knopper og knapt sü dybt mønster. I forhold til at skoene har carbonsüler, er de relativt nemme at gü i.

Skoene er kompatible med alle de mest gĂŚngse klikpedalsystemer til MTB. Eksempelvis den meget udbredte SPD-type.

Skoene har pløs i formstøbt EVA Skum, der tillader foden at ånde, og er samtidig vandtæt – Lidt ligesom Goretex. Du vil blive glad for de 2 velcro spænder kombineret med det store spænde øverst på skoen. Spændet kan spændes ind i stil med skistøvler.

Skoen holder foden i et jerngreb uden at være ukomfortabel. Du vil specielt få gavn af den faste ”montering” når du trækker i pedalerne. De fleste fødder vil finde sig rigtig godt tilpas i Mavic Crossride Elite.

Det er normalt, at man skal have 1 størrelse større cykelsko end du bruger i almindelige sko. Se evt. en størrelsesguide  for Mavic cykelsko i bunden.

Kraftoverførsel

Kraftoverførslen er pü Mavic Crossride cykelsko, helt i top takket vÌre en komposit carbon sül. Følelsen er vÌldig direkte og kommer man fra en blødere cykelsko, er der en mÌrkbar forskel. Der findes stivere sko, men nok ikke sü komfortable som denne. Alt er jo, nür det kommer til stykket, et kompromis mellem mange forskellige faktorer.

Designdetaljer

Designet af Mavics sko, har altid delt vandene. Denne sko er dog meget nedtonet i designdetaljerne i forhold til Mavics generelle sprudlene designstil. Mavic Crossride er dog i den mindre flamboyante ende af Mavics skala.

De er dog ikke deciderede kedelige, med deres sorte og organge farvekombination, krydret med gule detaljer og det gule logo med M´et.

Designet er krydret med diverse reflekser, sü du bliver set nür du kører til og fra sporet.

Opsummering

Plus: Stiv MTB sko, høj komfort, lÌkre detaljer, reflekser, lav vÌgt

Minus: Ikke rigtig noget – MĂĽske er mønsteret i underkanten pĂĽ de rigtig mudrede dage

Pt. stĂĽr skoene til 999,- nedsat med 20% fra 1.249,-

Se mere og køb skoen her hos Cykelpartner

Lake MX175 MTB Sko

Lake MX175 MTB Sko

Plus: Høj komfort, dybt mønster og godt greb, god vÌrdi for pengene

Minus: Ingen reflekser, metalpigge medfølger ikke

Se flere billeder og info hos forhandleren

LakeMX175

Lake er et mĂŚrke, der blev etableret i 1982 i Illinois USA. Lake er kendt for deres hĂĽrde vintre, og dermed kom de frem pĂĽ deres vinter cykelsko. Siden har Lake udvidet programmet til cykel cross og MTB sko.

Lake MX175 har høstet megen anerkendelse fra de fleste MTB Magasiner. Blandt andet er detaljer som at ydersülen er overtrukket med gummi, sü det er nemmere at stü fast pü rødder og sten.

Mønsteret er groft, med 2 metalpigge i fronten(tilkøb), så du nemt kan finde fodfæste mens du ”kravler” op ad bakkerne.

VÌgt, design og komfortLake MX175 Rød MTB Sko

Sülerne er lavet i glasfiber og hver sko vejer 422 gram, og er derfor en smule tungere end Mavic Tempo. De henvender sig da ogsü til kørere, der trÌner mest og kører motionsløb i ny og nÌ.

MX175 har et fantastisk spÌndesystem, som Lake kalder BOA. Systemet sikrer, at du ikke für lukket for blodtilførslen ved at overspÌnde skoen. Rent praktisk er det et drejehjul, der spÌnder en carbonforstÌrket snor/wire. Det er muligt, at spÌnde skoen i meget smü inkrementer, sü du für den bedste pasform.

Skoene er til den varme side, sü du kan køre uden neoprenovertrÌk senere pü sÌsonen. Se her for en tidligere artikel om Vinterstøvler til MTB.

Skoene kommer i to farver; sort og rød. Hvor den sorte er meget sort og en smule anonym, er den røde virkelig højtrübene.

Herunder ser du en Hollandsk video, som meget godt viser skoen. Det er ikke mange der kan forstĂĽ hollandsk pĂĽ nĂŚr hollĂŚndere. Du kan i det mindste fĂĽ en bedre fornemmelse for designet af skoen.

Video af Lake MX175

Skoene er I den dyre ende, men der er rigtig fin value for money.

Plus: Høj komfort, dybt mønster og godt greb, god vÌrdi for pengene

Minus: Ingen reflekser, metalpigge medfølger ikke

OBS: Normale til smalle fødder(skoene findes i en bred version)

Du finder skoen hos Forhandleren her

Shimano MTB SH-M08

Plus: Lette og komfortable, god pasform med lykkesystemet, indersĂĽl og ydersĂĽl, godt greb grundet gummibelĂŚgning

Minus: Ej vandtĂŚt men vandafvisende

Se flere billeder og info hos forhandleren

Shimano cykelsko er meget populÌre I Danmark. Designet af deres sko er afdÌmpet og gür til de fleste cykler og ryttertøj.

Shimano SH-M089 er en af de billigste cykelsko, som Shimano laver, men dette lader sig ikke skinne igennem.

VĂŚgt

Skoen er solidt bygget, men vÌgten er lavere end de to andre sko. SH-0089 er en fjervÌgter pü kun 344 gram. Forskellen er ikke sü stor i gram, men da cykelskoen(ligesom hjulene) bidrager med øget vÌgt til den roterende masse, vil deres vÌgt som minimum fordobles. Se en fin lille artikel om den roterende masse her.

Komfort og Design

Shimano har med SH-089 bygget en mountainbike sko, der er mere robust med stÌrkere materialer end de resterende sko i denne artikel. Modellen kommer i sort og i hvid. Den hvide vil nok vÌre lidt for sart til alt andet end knastørre spor.

Shimano MTB SH M089 Hvid MTB Sko

SpĂŚndesystemet tĂŚller 2 velcrospĂŚnder, som vender hver deres vej. Jeg vil tro, at det giver et mere “lige trĂŚk”. Derudover har skoen et justerbart spĂŚnde, som er standard pĂĽ mange nye cykelsko.

Indersülen er formstøbt, sü nÌsten lige meget hvilken fodform du har, vil du kunne finde dig til rette i denne sko.

Ydersülen er overtrukket med et lag gummi, for bedre grib pü rødder og sten, og materialerne af overskoen er opbygget af syntetisk lÌder, men fordelen af skoen i mesh for god ventilation.

Klampen, der für skoen til at sidde fast pü klikpedalen, er trukket helt ind i skoens mønster, sü klampen ikke rammer pü, nür du gür. Jeg har personligt Scott MTB sko, som ikke dÌkker klampen helt, og jeg har Ìdt mig gennem flere klamper pü den bekostning.

Kraftoverførsel

Shimano MTB SH M089 Stivhed

Her en meget fin illustration af hvor stiv skoen er. VĂŚgten er for et par sko(2 stk.)

Skoen er opbygget med en glasfiberforstærket polyamid ydersål; et materiale der bliver brugt i biler, til skudsikre veste og i rumfartsindustrien, for sine gode egenskaber– Egenskaber, der lægger sig op af egenskaberne for carbonsåler, men med lidt mindre vridningsstabilitet.

Skoene er I den billige ende, men skoen er til prisen meget overbevisende.

Plus: Lette og komfortable, god pasform med lykkesystemet, indersĂĽl og ydersĂĽl, godt greb grundet gummibelĂŚgning

Minus: Ej vandtĂŚt men vandafvisende,

OBS: Skoene er smĂĽ i størrelserne, sĂĽ bestil et nummer større end du normalt bruger – Cykelpartner

Se mere information og størrelser pü Shimano MTB SH-M089 hos Cykelpartner