MTB Sko 2018 | Disse Mountainbike Sko Bør Du Vælge
4.5 (90.5%) 40 votes
Mavic MTB Sko top

Årets Bedste Cykelsko til Mountainbike

Jeg har her samlet 3 forskellige MTB sko, der er helt i top i diverse tests som online MTB-magasiner har foretaget. Jeg giver mit bud på hvilke, der er bedst, og hvilke kvaliteter de besidder, så du har et godt grundlag for at vælge MTB sko.

Estimeret læsetid: 8 minutter

Leder du efter MTB Vinterstøvler til den kolde tid? Jeg har skrevet en uddybende artikel om mine erfaringer og samlet de, efter min vurdering, 6 bedste MTB Vinterstøvler  2017/-18 har at byde på.

Derfor skal du vælge kliksko…!

Mavic MTB Klampe

I denne artikel tager jeg udgangspunkt i kliksko, da kliksko i mine øjne er det rette til MTB under danske forhold.

Kliksko gør for det første, at du ikke falder af pedalen og skrammer skinneben, og så giver de fuld kontrol med cyklen. Ydermere kan du overføre væsentlig mere energi, da du samtidig kan ”trække” pedalerne rundt.

Fordelen er her, at du kan benytte flere muskler og dermed overføre mere energi til cyklen.

Derudover giver det mere greb, da du ikke så ofte skal op at stå i pedalerne, som giver rykvise tråd. Du kan bare sidde og spinne på pedalerne, så grebet hele tiden er maksimalt.

Forskellige typer af mountainbike sko

Jeg har i denne artikel valgt, at fokusere på XC/Single Track/Cross Country sko, da disciplinen er klart mest udbred i Dammark. 97% af de MTB spor, der findes i Danmark er Single Track.

Sporene er kendetegnet ved at være forholdsvis flade og uden store sten, som kan flænse dæk og cykelsko(eller hud). Derfor behøver skoene til danske forhold, ikke at være så kraftige, da der ikke er behov herfor.

Resultatet er meget lette sko, hvor de fleste har en meget stiv sål i enten carbon(kulfiber) eller en mere fleksibel nylon.

Der er fordele og ulemper ved begge materialer. En carbonsål overfører meget mere af energien, men er sværere at gå i, da sålen ikke giver sig en tøddel.

Nylonsålen er derimod ”rigtig” fin at gå i, men energien overført til mountainbiken, er mindre.

Der er flere forskellige kompositmaterialer, som er en blanding af eksempelvis carbon og nylon eller andre mere eller mindre eksotiske materialer.

hDisse kombinationer forsøger, at komme med et kompromis mellem den meget stive sål, som så tilføjes lidt fleksibilitet.

Kører du lange ture med for bløde såler, kan du opleve at dine fødder begynder at sove. Grunden til at fødderne begynder at sove, er at klikpedaler, generelt har en meget lille trædeflade i forhold til almindelige platform pedaler. Det vil sige, at trykket er koncentreret til den forreste trædepude.

Det er derfor vigtigt, at vælge de rette MTB sko alt efter kørselsmønster.

MTB Motionsløb

Kører du cykelløb eller træner du?

Hvis du kører træningsture eller motionsløb, behøver du ikke nødvendigvis cykelsko, der har en pris i den høje ende med carbonsåler – Du skal dog ikke partout gå efter prisen, men kan bruge billigere alternativer.

Du skal dog være opmærksom på, at kører du i længere tid(+1,5t), er det muligt, at dine fødder vil begynde at sove. Så kan det altså godt svare sig, at investere i sko med carbonsåler.

Hvis du derimod kører løb og træner seriøst, kommer du ikke uden om sko der har carbonsål eller en komposit sål.

Nedenstående video viser hvordan du skal montere klamperne:

Shimano MTB SH-XC700 SPD

Shimano MTB Sko - SH-XC700 SPD cykelsko

Plus: Lette og komfortable, lukkesystemet, indersål og ydersål, godt greb grundet gummibelægning fra Michelin

Minus: Ej vandtæt men vandafvisende

Se flere billeder og info hos forhandleren

Shimano cykelsko er meget populære I Danmark. Designet af deres sko er afdæmpet og går til de fleste cykler og ryttertøj.

Shimano XC700 er en af de dyreste cykelsko, som Shimano laver, og dette lader sig skinne igennem.

Vægt

Skoen er solidt bygget, men vægten er lavere end de to andre sko. XC700 er en fjervægter på kun 335 gram. Forskellen er ikke så stor i gram, men da cykelskoen(ligesom hjulene) bidrager med øget vægt til den roterende masse, vil deres vægt som minimum fordobles. Se en fin lille artikel om den roterende masse her.

Komfort og Design

Shimano har med XC700 bygget en mountainbike sko, der er mere robust med stærkere materialer end de resterende sko i denne artikel.

SHIMANO MTB Sko sål - ESHXC7OC430SL00

Spændesystemet er af BOA typen, som vi kender det fra Bl.a. Scott og Lake MTB sko. Du drejer simpelthen bare på et hjul, og et par wires sørger for at skoen sidder tæt til foden, uden at være det mindste ukomfortable.

Derudover har skoen et klassisk velcrospænde ude i spidsen.

Indersålen er formstøbt, så næsten lige meget hvilken fodform du har, vil du kunne finde dig til rette i denne sko.

Ydersålen er overtrukket med et lag gummi, for bedre grib på rødder og sten, og materialerne af overskoen er opbygget af syntetisk læder – Shimano kunne selvfølgelig ikke finde på, at sælge en sko der ikke er åndbar.

Klampen, der får skoen til at sidde fast på klikpedalen, er trukket helt ind i skoens mønster, så klampen ikke rammer på, når du går. Jeg har personligt Scott MTB sko, som ikke dækker klampen helt, og jeg har ædt mig gennem flere klamper på den bekostning.

Kraftoverførsel

Skoen er opbygget med en carbonsål, og området ved midtersålen er forstærket for optimal stivhed. Her får du en MTB sko med mange egenskaber, til sport og konkurrencebrug.

Skoene er I den middeldyre ende, men skoen er til prisen meget overbevisende.

Specifikationer

 • Farve: Sort med blå detaljer
 • Vægt: 670 gram/par (Størrelse 42)
 • BOA IP1 lukninger med power zone
 • 1 front velcro lukning
 • Kompatibel med SPD klamper og andre typer MTB klamper
 • Overdel: Syntetisk læder
 • Indersål: Formstøbt
 • Ydersål: Letvægt med carbon forstærket midter sål
 • Eksklusiv Michelin gummi mønster (Optimal til at slippe mudder)

Pris

Du finder Shimano XC700 til 1.219.- Nedsat fra 1.499,

Se mere information og størrelser på Shimano MTB XC700 hos Cykelpartner

Shimano MTB SH-ME500 SPD

Shimano SH-ME500 Spd

Plus: Lette og komfortable, lukkesystem der virker som skistøvler

Minus: Ej vandtæt men vandafvisende

OBS: Kun udvalgte størrelser

Se flere billeder og info hos forhandleren

Hvis du ikke er til lakskodesignet ovenfor, så laver Shimano også en helt sort model. Denne model er dog udviklet som XC/Trail/Enduro for øje. Det vil sige, at der er en blødere sål, som samtidig er endnu mere komfortabel end skoen ovenfor; SH-XC700.

Så kører du ikke løb men er motionisten, der kører lidt hyggeture med vennerne, så er denne sko mere end godkendt.

Komfort

Indersålen er formstøbt, blød og stødabsorberende. Kraftoverførslen er ikke som SH-XC700, men absolut godkendt! – Dette gennem en ydersål, der er forstærket omkring klampen for maksimal kraftoverførsel.

Design

Skoen er “unisex”, hvilket betyder at både mænd og kvinder kan bruge skoen.

Skoen er designet med to almindelige velcrospænder og et micro justerbar spænde. Jeg har det på mine egne Mavic, og systemet fungerer fortræffeligt (ja, jeg har mange forskellige sko – jeg er nok det man kan kalde en skooman 😉

I SH-ME500 vil du opleve, at du aldrig bliver for varm. Skoen er nemlig designet med mesh foran, så du får lidt udluftning.

Shimano cykelsko er meget populære I Danmark. Designet af deres sko er afdæmpet og går til de fleste cykler og ryttertøj.

Vægt

Vægten er denne artikels højeste, men med sine 360 gram, er den kun marginalt tungere end de 2 andre sko – Ca. 25 gram.

Specifikationer

 • Farve: Sort
 • Vægt: 770 gram/par (str. 40)
 • 2 stk. Cross X velcrolukninger
 • 1 stk. micro justerbar spænde
 • Indersål: Formstøbt pude
 • Ydersål: Reinforced polyamide med gummibelægning
 • Kompatibel med SPD- og flere MTB-klamper

Pris

Skoene lægger sig prismæssigt lige midt i feltet af disse 3 MTB sko, med et prisskilt på kun 899,- Nedsat fra 1.099,-

Se mere information og størrelser på Shimano MTB SH-ME500 hos Cykelpartner

Mavic Crossride SL

Se billeder og info hos forhandleren

Mavic Crossride SL MTB SkoPlus: Stiv MTB sko, høj komfort, lækre detaljer, lav vægt

Minus: Ikke rigtig noget – Måske er mønsteret i underkanten på de rigtig mudrede dage

Mavic Crossride SL

Lige siden franske Mavic trådte ind på scenen for MTB sko, har de imponeret med deres højtråbende farver og fine kvaliteter.

Vægt

Mavic Crossride er udviklet til løb, så den er forholdsvis let – Skoen vejer 340 gram, og er derfor velegnet til at køre løb eller træning, langt og længe med.

Komfort

Crossride er komfortabel nok, til at du kan anvende den til praktisk talt alle disciplinger.

Skoen er velegnet til heldagstræning, da den har en formstøbt indersål som Mavic kalder Ergo 3D Ortholite. Ergo 3D er en teknologi, der former sig efter din fod, ligesom formstøbte skistøvler; bare uden at de skal varmes op. Mavic opnår denne egenskab gennem et patenteret materiale, der former sig efter din fod, for max komfort.

Mavic Crossride SL MTB Sko SålGrebet er i den lave ende, grundet få knopper og knapt så dybt mønster.

I forhold til at skoene har carbonsåler, er de relativt nemme at gå i.

Skoene er kompatible med alle de mest gængse klikpedalsystemer til MTB. Eksempelvis den meget udbredte SPD-type.

Skoene har pløs i formstøbt EVA Skum, der tillader foden at ånde, og er samtidig vandtæt – Lidt ligesom Goretex. Du vil blive glad for de 2 velcro spænder kombineret med det store spænde øverst på skoen. Spændet kan spændes ind i stil med skistøvler.

Skoen holder foden i et jerngreb uden at være ukomfortabel. Du vil specielt få gavn af den faste ”montering” når du trækker i pedalerne. De fleste fødder vil finde sig rigtig godt tilpas i Mavic Crossride SL.

Det er normalt, at man skal have 1 størrelse større cykelsko end du bruger i almindelige sko. Se evt. en størrelsesguide  for Mavic cykelsko i bunden.

Kraftoverførsel

Kraftoverførslen er på Mavic Crossride cykelsko, helt i top takket være en komposit carbon sål. Følelsen er vældig direkte og kommer man fra en blødere cykelsko, er der en mærkbar forskel. Der findes stivere sko, men nok ikke så komfortable som denne. Alt er jo, når det kommer til stykket, et kompromis mellem mange forskellige faktorer.

Designdetaljer

Designet af Mavics sko, har altid delt vandene. Denne sko er dog meget nedtonet i designdetaljerne i forhold til Mavics generelle sprudlene designstil. Mavic Crossride SL er dog i den mindre flamboyante ende af Mavics skala.

De er dog ikke deciderede kedelige, med deres smagfulde sorte og hvide farvekombination, krydret med gule detaljer og det gule logo med M´et.

Designet er krydret med diverse reflekser, så du bliver set når du kører til og fra sporet.

Specifikationer

 • Farve: Sort
 • Vægt: 340 gram (str. 42 2/3)
 • Kompatibel med stort set alle MTB-klamper
 • OrthoLite® skum
 • Contagrip®
 • EVA mellemsål
 • Åndbar
 • Reflekterende detaljer

Pris

Pt. står skoene til knap 600,-,- nedsat fra 999,- Grundet udvalgte størrelser!

Se mere her hos Cykelpartner

Mavic Sequence XC Elite – Dame MTB sko

Se billeder og info hos forhandleren

Se udvalget af dame specifikke MTB Sko her

Plus: Damespecifik MTB Sko!  Ergostrap, mønsterdybte og lav vægt

Mavic Sequence XC

Mavic har imponeret med deres højtråbende farver og fine kvaliteter siden de trådte ind på markedet for MTB Sko.

Med Sequence XC Elite, har Mavic dog nedtonet de højtråbende farver, til en næsten anonym sort/brun farve.

Personligt synes jeg det er en flot underspillet farve, som vil gå til alle cykler og farver.

Vægt

Mavic Sequence vejer kun 295 gram pr. sko, hvilket er væsentligt mindre end en tilsvarende herremodel.

Komfort

Med Qua Ergo Strap systemet er skoen super komfortabel.

Systemet er en elastik, der spændes over foden, og kan justeres i flere indstillinger.

Mavic har deres eget system, som de kalder Mavic Ergo Dial. Systemet fungere på samme måde som BOA, og er en ekstremt holdbar wire, der fungerer ved at man drejer på et hjul og skoen så spændes.

Systemet sørger for at fordele trykket på foden, så du har en ligelig blodtilførsel. Systemet forebygger desuden sovende fødder.

Når du er færdig med at køre, skal du bare trække ud i hjulet og skoen løsnes.

Sequence er komfortabel nok, til at du kan anvende den til praktisk talt alle discipliner, som cykelløb og træning.

Skoen er velegnet til heldagstræning, da den har en formstøbt indersål som Mavic kalder Ergo 3D Ortholite. Ergo 3D er en teknologi, der former sig efter din fod, ligesom formstøbte skistøvler; bare uden at de skal varmes op.

Grebet er i den høje ende, grundet et dybt mønster, og da skoene er bygget til klikpedaler af typen SPD, er de kompatible med alle klamper.

Skoen holder foden i et jerngreb uden at være ukomfortabel. Du vil specielt få gavn af den faste ”montering” når du trækker i pedalerne.

Det er normalt, at man skal have ½ størrelse større cykelsko end du bruger i almindelige sko. Se evt. en størrelsesguide for Mavic cykelsko i bunden.

Specifikationer

 • Farve: Sortbrun
 • Vægt: ca. 295 pr. sko i str. 5,5
 • Indersål:Ortholite®
 • Ydersål:Contagrip®
 • Endofit™-pløs
 • Mavic Ergo Dial QR
 • Ergo Strap
 • Kompatibel med alle MTB-padalsystemer

Pris

OBS: Skoene er udviklet til damer!

Pt. står skoene til 975,- nedsat fra 1.199,-

Se mere her hos Cykelpartner

PS: Se udvalget af dame specifikke MTB Sko her

Sidi Defender MTB/Trail/Enduro

OBS: Kun udvalgte modeller ved forhandleren!

Se billeder og info hos forhandleren

Sidi Defender OrangePlus: Stiv MTB/trail-sko, høj komfort, lækre detaljer, lav vægt

Minus: Hmmm…. Måske at den ikke er så stiv 😉

Sidi Defender

Lige siden Italienske Sidi trådte ind på markedet for MTB sko, har de imponeret. Her har de kreeret en sko, der ikke bare ser godt ud, men også har nogle fede detaljer.

Design

Lad os tage det oppefra og ned: Skoen er asymetrisk i sit design. Det vil sige at den er næsten lige så høj som en støvle på indersiden, og lavere som en almindelig MTB sko på ydersiden. Hvilket betyder at du ikke slår din knyst.

Snøremekanismen er som de fleste nyere sko, med det patenterede BOA system, hvor der bare drejes på et hjul, og når du skal have dem af i en fart, så hiver du bare i hjulet – Foran på skoen er der en velcro strop.

Og hold nu k… hvor synes jeg designet er fedt. Jeg får dog nok ikke lov til at købe disse sko til min samling, medmindre jeg skiller mig af med et par stykker af mine efterhånden mange par MTB sko 😉

Materialer

Sidi Defender er opbygget i Politex, som er et materiale der er naturvenligt og meget slidstærkt. Sålen er lavet af en gummiblanding, som sørger for at mudder ikke hænger så godt fast, og bliver i skoven hvor det hører til.

Komfort

Defender er qua sit trailish design komfortabel nok, til at du kan anvende den til praktisk talt alle disciplinger.

Derudover er skoen med standard kliksystemet til SPD, så du kan bruge dine eksisterende klamper.

Skoen holder foden i et jerngreb uden at være ukomfortabel, og du vil specielt få gavn af den “faste” montering når du trækker i pedalerne.

OBS: Det er normalt, at man skal have 1 størrelse større cykelsko end du bruger i almindelige sko. Se evt. en størrelsesguide for Sidi cykelsko i bunden her.

Specifikationer

 • Farve: Sort/orange
 • MTB-cykelsko
 • Kompatibel med 2-huls SPD-klamper
 • Techno-3 spænde
 • Ydre materiale: Politex

Pris

Pt. står skoene til 1.199,- nedsat fra 1.599,-

OBS: Kun udvalgte modeller ved forhandleren!

Se mere her hos Cykelpartner

Sidi Drako Carbon MTB cykelsko

OBS: Kun udvalgte modeller ved forhandleren!

Se billeder og info hos forhandleren

Sidi Drako Carbon MTB Sko

Sidi Drako

Sidi har imponeret siden de trådte ind på markedet for MTB sko.

Drako er en af de dyreste MTB sko, i Sidis program af cykelsko til mountainbike. Og det er forståeligt. Skoene er spækket med lækre detaljer som et ydre der virkelig gør brug af Sidis leg med farver, har lækre detaljer og reflekser de rette steder.

Leva Caliper er et justeringsspændesystem ala BOA, der fordeler trykket jævnt over hele forfoden. Dette sikrer dig mod sovende fødder, som er et problem for mange MTB´ere.

Derudover har skoen et patenteret system, som SIDI kalder Techtro-3.  Techtrosystemet er ligesom Mavics Ergo Lite click spænde, og fungerer ligesom en skistøvle, hvor du kan spænde eller løsne skoen mens du kører.

Specifikationer

 • Vægt: 350 gram pr. sko
 • Gummisnude
 • Kompatibel til MTB-klamper
 • Techno-3 – spænde
 • Udskiftelige trædeblokke
 • Heel retention device
 • Forstærket hælkappe
 • Ydre materiale: Techpro
 • Sål: MTB SRS Carbon-ground

Pris

Pt. står skoene til 2.299 – nedsat fra 3.299,-

OBS: Kun udvalgte modeller ved forhandleren!

Se mere her hos Cykelpartner

Peter Juul